Maakbaar Geluk

Als Geluk niet alleen maar ‘mazzel’ of ’toeval’ is, hoe ‘maak’ je dan je eigen LevensGeluk?

Geluk ligt soms in een klein hoekje ….

Hallo Wereld, deze site gaat over ‘Maakbaar Geluk’.

Geluk in je leven, wie wil dit niet?

Is ‘Geluk’ ‘maakbaar’? Of is ‘Geluk’ alleen maar een kwestie van ‘gevalletje mazzel’, van een toevalstreffer, of iets dat je overkomt (of niet)? Heb je hier zelf hand in, of is het slechts afhankelijk van jouw horoscoop?

Wat is ‘Geluk’ eigenlijk?

Welke omstandigheden kun je zelf actief beïnvloeden, om jouw levensgeluk te verhogen?
Welke ‘vaardigheden’ kun je zélf ontwikkelen om jouw levensgeluk positief te beïnvloeden?
Wat zijn (wereldwijd) de (7-8) meest essentiële domeinen van Levensgeluk?

Check deze site en de blogs; het biedt jou overzicht en inzicht, én antwoord op alle bovengenoemde vragen.

Ben je op een zoektocht naar jouw eigen persoonlijke Geluk? Check de ToekomstTraining.

Zoals jouw ‘Leven na pensioendatum‘? Check de PensioenReisGids®.


Én, draag bij aan ‘Wijdverspreid Geluk!

Maak iedere dag (tenminste) één foto van een bewust gevoeld moment van Geluk, en voeg daar een sprekende oneliner toe. Mijn ‘aftrap’ is de bovenstaande foto van mijn hond Toto. Ja, geluk ligt soms in een heel klein hoekje!

Volg de fotoblog Foto´s van Geluk


Gereedschap voor werken aan Geluk

https://www.gelukswijzer.nl/gw/

De GeluksWijzer maakt deel uit van een grootschalig en langlopend wetenschappelijk onderzoek naar geluk. Door regelmatig mee te doen helpt u antwoorden te vinden op de volgende vragen:

Effectiviteit van deze methode
De GelukWijzer is bedoeld als middel om een meer bevredigende levenswijze te vinden. Ze willen natuurlijk weten of dat ook zo werkt. De eerste effect studie toonde een positief effect. Een samenvatting van het rapport treft je hier.
Ze willen nog meer weten zien te komen, onder andere hoe groot de gelukswinst is op langere termijn en wat voor mensen de meeste baat hebben bij deze methode. Je kunt helpen die vragen te beantwoorden door lang mee te blijven doen en de Gelukswijzer ten minste 1 maal per jaar in te vullen.

Gevolgen van levenskeuzen op geluk
In het leven kom je nogal eens voor grote keuzen te staan, zoals kinderen nemen of niet, een baan in het buitenland accepteren of vervoegd met pensioen gaan. In zulke gevallen vraag je je af hoe een dergelijke keuze zal uitpakken op je geluk. Daarvoor zou je graag willen weten hoe het andere mensen vergaan is die zo’n keuze jaren eerder gemaakt hebben, vooral hoe het gegaan is met mensen die op je lijken.
De GeluksWijzer wil dat soort informatie verzamelen, bijvoorbeeld hoeveel mensen meer en minder gelukkig zijn geworden nadat ze vervroegd met pensioen zijn gegaan, en wat voor types dat zijn. Die kennis kan vervolgens gebruikt worden in geluksvoorlichting, op dezelfde manier als wetenschappelijke kennis over effecten van leefstijl op levensduur worden gebruikt in de gezondheidsvoorlichting. Als je blijft meedoen aan de Gelukswijzer zullen andere mensen profiteren van je levenservaring.

Wat is het idee achter de GeluksWijzer?
Uit onderzoek blijkt dat we vaak niet goed weten hoe prettig we ons voelen bij verschillende bezigheden. We onthouden vooral hoogte- en dieptepunten, maar hebben geen goed zicht op ons gemiddelde gevoel. Zo wordt de tijd met kinderen vaak herinnerd als erg gelukkig, terwijl de meeste ouders zich in de praktijk toch een stuk minder top voelen als ze bezig zijn met hun kroost. Als je kiest voor een levenswijze is het wel nuttig om uit te gaan van een realistisch beeld. De GeluksWijzer helpt om dat helder te krijgen.

Uit onderzoek blijkt ook dat we niet erg goed zijn in het voorspellen van wat ons gelukkig maakt. Er is vaak een fors verschil tussen verwacht geluk en het uiteindelijk ervaren geluk. Bijvoorbeeld als je verwacht gelukkiger te worden als je een vakantiehuis koopt, maar je na aankoop toch niet echt gelukkiger voelt als je daar zit. Daarom is het goed om te weten hoe het vergelijkbare mensen is vergaan die al eerder een vakantiehuis hebben gekocht. Dan kun je een beter geïnformeerde keuze maken.

(bron: www.gelukswijzer.nl)


De maakbaarheid van geluk

Geluk; maakbaar of toeval?

(bron citaat: https://www.gelukswijzer.nl/gw/)

Tik in Google het woord ‘geluk’ in en er verschijnen duizenden quotes op je beeldscherm. Van Lev Tolstoi tot Ghandi en van Aristoteles tot Abraham Lincoln. Allemaal hadden ze er wel iets over te zeggen. Niet zo gek ook, want het is nu eenmaal iets wat zo’n beetje ieder mens op deze aardbol bezighoudt. Gelukkig zijn, in wat voor omstandigheden dan ook, wordt beschouwd als groot goed. Het is niet voor niets dat mooi vormgegeven quotes over het bereiken van geluk op Facebookpagina’s binnen no time heel wat likes kunnen verwachten en zelfhulpboeken in boekhandels niet aan te slepen zijn en grote kans maken op een plekje op de bestsellerlijst.

Maar heeft dat eigenlijk wel zin? Is geluk maakbaar en een kwestie van gewoon heel hard proberen of ligt het gecompliceerder? De wetenschap neigt in ieder geval naar het laatste. In tientallen onderzoeken is bewezen dat het actief proberen om je gelukkiger te voelen of zelfs – als je dan toch optimistisch bezig bent – het ultieme geluk te bereiken, er juist voor zorgt dat je geluksniveau wordt ondermijnt.

Uit verschillende studies blijkt namelijk dat mensen die domweg gelukkig zijn, ook echt letterlijk domweg gelukkig zijn. Ze denken er niet over na, houden niet bij in hoeverre ze vandaag gelukkiger zijn dan gisteren en zijn er doorgaans gewoon niet zo mee bezig. Terwijl mensen die minder gelukkig zijn juist heel introspectief zijn, veel nadenken over hun eigen gevoelens en gedrag en hoog scoren op tests waarin zelfbewustzijn wordt gemeten.

Een van de onderzoeken die dit bewijst is van de University van Pittsburgh. Zij vroegen vier groepen mensen naar hetzelfde muziekstuk te luisteren. Sommigen met de opdracht hun geluk tijdens het luisteren te monitoren, sommigen met de vraag actief te proberen gelukkiger te zijn, anderen met de instructie het allebei te doen en de laatste groep zonder verdere toelichting. Uiteindelijk bleek dat de groepen die een opdracht hadden gekregen een minder fijne ervaring hadden dan de groep die gewoon mocht genieten van de muziek. Sterker nog, ze voelden zich zelfs ellendiger dan vóór het experiment. Ze hadden immers een opdracht gekregen en daarin gefaald.

Eenzelfde soort resultaat kwam voort uit een tweede studie van dezelfde onderzoekers waarbij bijna vijfhonderd mensen eind december werd gevraagd naar hun plannen voor Oudejaarsavond. Bijna over heel de wereld een moment voor feestvieren en samenzijn en waarvoor de verwachtingen vaak hoog oplopen. Wat bleek? Mensen die de meeste tijd, moeite en geld stoken in de voorbereidingen van de avond, bleken achteraf juist een minder positief gevoel over te houden aan de feestavond dan de groep die het op zich af liet komen.

Van alle uitspraken over geluk, lijkt die van Nathaniel Hawthorne dus misschien nog wel het dichtstbij te komen. Hij vergeleek geluk met een vlinder. “Wanneer je hem tracht te grijpen blijft hij altijd net buiten je bereik; maar wanneer je rustig blijft zitten komt hij misschien op je hand zitten.” Geplaatst 22-07-2015


Lach en leef langer en gelukkiger

Nee, géén reclame voor tandpasta!

(bron citaat: https://www.gelukswijzer.nl/gw/)

Hoe word ik gelukkig? Al eeuwenlang zijn mensen op zoek naar het antwoord op die vraag. Schrijvers, dichters en filosofen schreven er boeken over vol,  maar het ultieme geluksmiddel blijkt simpeler dan gedacht: je moet niet gelukkig worden, maar gelukkig zijn. Smile and be happy!

1. Lachen is gezond
Lachen zorgt ervoor dat stress verhogende hormonen als adrenaline, cortisol en dopamine onderdrukt worden, terwijl stoffen die je stemming een boost geven juist vrijkomen. Zoals endorfine, dat ook nog eens de bloeddruk verlaagt én als pijnstiller werkt.

2. Een echte lach is een voorspeller voor een gelukkig leven
Onderzoekers van de Universiteit van California in Berkely onderzochten de lach van een groep 21-jarige studenten op hun jaarboekfoto. Op basis daarvan voorspelden ze of de studenten gelukkig gingen worden in het leven, de liefde en in hoeverre ze charismatisch waren. De proefpersonen werden dertig jaar lang gevolgd en kregen op 27-jarige, 43-jarige en 52-jarige leeftijd een vragenlijst voorgelegd over deze punten. Wat bleek? De studenten die destijds het breedst lachten op hun foto scoorden op alle punten het hoogst.

3. Een lach heeft hetzelfde effect als 2000 chocoladerepen
Het eten van chocola zorgt ervoor dat gelukshormonen als serotonine en endorfine geproduceerd worden. Maar wie zoekt naar een snelle oppepper voor het humeur hoeft niet meteen een hele reep naar binnen te werken. Britse onderzoekers ontdekten namelijk dat lachen het beloningssysteem in de hersenen nog veel meer prikkelt. Een simpele glimlach haalt zelfs hetzelfde niveau van hersenstimulatie als tweeduizend chocoladerepen.

4. Lachende mensen leven langer
Mensen die veel en vaak (oprecht) lachen leven langer. Dat stellen psychologen van Wayne State University in Detroit. Zij bestudeerden 196 foto’s van Amerikaanse honkbalspelers uit 1952. Die foto’s werden ingedeeld in drie categorieën: geen glimlach, een gedeeltelijke glimlach (waar alleen de spier van de kaak naar mondhoek werd aangespannen) en een oprechte glimlach (waar naast de spier rond de mond ook de spier rondom de ogen werd aangespannen). De groep spelers zonder glimlach bleek gemiddeld het kortst te leven (73 jaar). Terwijl de 64 spelers met de gedeeltelijke lach en de 23 spelers met een oprechte lach respectievelijk gemiddeld 75 en 80 jaar werden.

Wil je meer inzicht in wat jou gelukkig maakt? Doe ook mee met het nationale geluksonderzoek van de Erasmus Universiteit en coöperatie VGZ. Vul het gebruiksvriendelijke geluksdagboek in en ontdek welke levensstijl jou het meest gelukkig maakt. Geplaatst 24-06-2015


Geld , genen en gezondheid maken óók Gelukkig

lezingen van Prof. Dr. Meike Bartels, biologisch psycholoog.
Prof.dr. Meike Bartels is hoogleraar “Genen en Geluk” aan de Vrije Universiteit en weet dankzij haar onderzoek onder tweelingen welke rol genen en omgeving spelen bij de vraag hoe gelukkig je bent. Ook werkt ze mee aan een internationaal onderzoek dat genen verantwoordelijk voor geluksgevoelens probeert te lokaliseren.

https://universiteitvannederland.nl/college/wat-kun-je-doen-om-gelukkiger-te-worden

Hoe meet je hoe gelukkig je bent?

Hoe groot is de invloed van je genen op hoe gelukkig je bent?

Bestaat er een specifiek geluksgen?

Waarom hebben sommige mensen een extra grote kans om gelukkig te worden?


Gelukkig zijn willen we allemaal, maar wist je dat geluk ook bijdraagt aan succes?

Hoe dat komt hoor je in het college van Prof. dr. Nele Jacobs.

Hoe maak je jezelf gelukkig?


Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert?

Waarom ga je bijna vanzelf bewegen als je muziek hoort?
Waarom kan muziektherapie bepaalde hersenproblemen oplossen?
En hoe komt het dat je blijer wordt als je ouder wordt?
VU-hoogleraar Prof. Dr. Erik Scherder vertelt het allemaal.

Professor Erik Scherder (1951) is als hoogleraar Klinische Neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij won meerdere keren de VU Onderwijsprijs. De jury schreef onder meer: “Erik is een van de weinige docenten waarbij studenten zo goed als alle colleges hebben gevolgd.

Hoe leuk de vorige avond ook was, hoe laat het ook is geworden, de colleges van Scherder sla je niet over.”